Ibland Bara Måste Man

Här om dan var jag på biblan, strosade runt, lyfte, vände och vred på böcker för att få tiden att gå, och sprang då på ungdomsavdelningen in i en bok som var tillräckligt intressant för att jag ska öppna den och börja läsa. Det ångrar jag inte en sekund! Det är den underligaste, konstigaste, men samtidigt underbaraste, boken jag läst på länge, om någonsin!



Paul har det inte lätt just nu. Hans bästa vän Joni har dumpat honom och hela gänget för den där Chuck! Och Tony, hans andra bästa vän, är inspärrad i huset av sina hysteriska föräldrar för att omvändas. Och Noah sedan. Noah med de grönaste gröna ögon vill inte se honom längre eftersom han råkade kyssa sitt ex Kyle i skolans städskrubb.

Rörigt värre! Och mitt i alltihop ska han hinna förbereda Glada änkans fest med döden-tema.

Med vass humor och ett språk som trollbinder berättar David Levithan en historia utan motsvarighet i svensk litteratur för unga. I USA har boken bland annat tilldelats ALA Best Books for Young Adults. Ibland bara måste man är en humoristisk, galen och ofantligt romantisk bok.

Ibland Bara Måste Man (org. titel Boy Meets Boy) är skriven av David Levithan år 2003. Jag vet att år 2003 känns som igår, men det är inte igår. Det är trots allt 8 år sedan, och världen såg bra mycket annorlunda ut för åtta år sedan. Trots det har boken, som skriver om hbtq-människor och ungdomar på ett helt nytt sätt, mottagits bra som jag har förstått det. Den liknar ingen bok som jag läst förut, på ett bra sätt. Det är en bok som jag saknat!



Önskar dock lite att jag hade läst den på engelska, en bok är alltid bättre på orginalspråket, framför allt när en översättare har försökt översätta high school till gymnasium osv. Det är trots allt en bok som jag rekomenderar mer än varmt, och jag hoppas att ni alla springer rakt till närmsta bibliotek för att rycka tag i den, oavsett om det blir amerikanska eller svenska versionen!



David Levithan har även skrivit böcker som Are We There Yet?, Wide Awake och Naomi and Ely's No Kiss List, flera av dem med gay-tema, alla med kärleks-tema. Check them out! :)

Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0