Bögar i machokulturen

Anton Hysén sparkade i veckan upp en blytung garderobsdörr. Han är endast 20 år gammal, väldigt ungt för en sådan här jättegrej som blev uppmärksammat i media över hela världen. På måndag kommer engelska BBC och ska intervjua grabben, för det är vad han är, en grabb. Men trots det så känns han som helt rätt person för detta, och det känns som han är 100% redo för det. Han har ett stort stöd från familjen, och han känns otroligt säker i sig själv trots att hans ringa ålder.

Igår var jag på hockey. Slutspelsmatchen Brynäs-Färjestad. Tanken har slagit mig tidigare, men efter onsdagens händelse så var den ännu starkare igår. Rent statistiskt sett så är fyra av spelarna jag såg spela igår, i åldern 18 till 40 år, homosexuella. Publiksiffran igår var 6767. Machokultur på hög nivå. När Brynäs gjorde 1-0 och senare 2-0 så var det bögstämning i hallen på hög nivå. Större delen av resten av tiden var det grinigt, glåporden haglade, lika så hyllningarna av Brynässpelarna som gjorde något bra. När någon i motståndarlaget tidigare spelat i Brynäs skriker klacken "EN gång Brynäs, ALLTID Brynäs" och så vidare.

Lek med tanken att en av spelarna där nere på planen skulle komma ut som bög. Vad skulle hända? Ärligt talat, jag vet inte om jag VILL veta. Minns ni matchen mellan Djurgården och AIK i december? När det blev kaos och slagsmål? Precis. Folk, speciellt supportrar i en machokultur, har slagits (*viskar* dödats...) för mindre. Fotbollen är en machokultur på hög nivå, men hockeyn är, om möjligt, ännu värre.

Att Anton kom ut som bög var den stora nyheten i onsdags, igår var det sossarnas nya partiledare, idag är det naturkatastrofen i Asien. Att det varit en sådan händelserik vecka har gjort att nyheten om Anton bleknade ganska fort, dock så hoppas jag att den inte bleknat allt för mycket. För trots allt så har han inte bara banat väg för andra idrottsmän, han har också startat en debatt. Debatten i Kvällsöppet på onsdagskvällen var mycket bra, och många bra saker sades. Representanterna för hockeyn och fotbollen, machokulturen, försöker påstå att de gör allt de kan, och att sporten inte är homofobisk, men de har så fel. Exemplet som killen från tidningen Offside tar upp är slående.

Träning med laget för Anton Hysén. Det är kallt ute, så de behöver vantar. I korgen som en snubbe håller i ligger ett stort gäng svarta vantar, och tre vita. Av ren tillfällighet tar Anton två vita handskar, och killen som kommer bakom tar en vit. Då säger snubben som håller korgen; "Ska du ha en vit vante? Är inte det lite fjolligt?"

Oskyldigt skämt säger machokulturens representanter, diskriminering och mobbing säger jag. Är det konstigt att ingen vågar komma ut? Och tror ni inte att skämten om att Anton spelar Häcken redan har börjat hagla? Precis. I samma program så sägs det, tror det var Simon "Mr. Gay" Forsberg som sa det, att hetrosexuella killar kan inte säga att det är en ickehomofobisk stämning inom machokulturen, för de har ingen aning. De enda som vet är bögarna. Dessa män är ute på hal is, och jag hoppas att fler spelare kommer ut ur garderoben snart. Landslagsspelare, spelare från allsvenskan, ishockeyspelare från elitserien, för att vi ska få fler historier, fler vinklar på historien, och fler som vet och vågar berätta.

Om fler kommer ut nu framöver, vilket jag hoppas att de gör, så kommer det också antagligen bli en helt annan stämning på läktarna. Det kommer bli grinigt, glåporden kommer hagla, polisen kommer säga att de inget kan göra. Jag lovar här och nu att om fler lagspelare kommer ut, och stämningen på läktaren bli homofobisk, kommer jag att dyka upp med en regnbågsflagga i min hand. Jag kommer stå där och visa vad jag står för, hur viktigt det är att respektera alla oavsett vem de ligger med. Kommer jag bli nerslagen? Absolut! Kommer det att hindra mig? Inte ett dugg.

Avslutningsvis så hör jag i skrivande stund hör jag några tvåor sitta här i uppehållsrummet och prata om att "bota bögar" och om "bögiga saker". Allt på skämt, naturligtvis, och helt oskyldigt. Jag vet att ingen av dem är homofober, frågan är hur bögarna, in the closet or out, runt omkring egentligen tänker om det, bakom det där skrattet. Bara de vet....

Puss o Kram
Lina Lilja

Bra debatt-/blogginlägg att läsa om ämnet;
http://blogg.expressen.se/johanhilton/entry.jsp?messid=651375
http://www.aftonbladet.se/ledare/article8689352.ab
http://blogg.aftonbladet.se/bankoniva/2011/03/big-gay-heart-iii
http://ifkgoteborg.blogspot.com/2011/03/hysen-min-bror-kom-ut-som-homosexuell.html?m=1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0