Vad Är Det För Skillnad På Hatet Mot Svarta vs. Homosexuella?

När jag var liten fick jag höra att jag hade öron stora som tefat, och de har inte krympt sedan dess. Jag är expert på att "råka" höra folks konversationer och tjuvlyssna på andra, varför skulle jag annars veta så mycket om allt och alla? (Jättedumt att avslöja det här, I know, för nu kommer ju ingen människa våga öppna käften när jag är i närheten, men så kan det vara ;)) I alla fall, my point is... Idag på lektionen hörde jag två kompisar prata om rasism och homofobi, och hela det här inlägget är uppbyggt på deras tankar, så tack till dem!



Vad de diskuterade var just benämningen på de olika främlingsfientliga åsikterna. Tycker man illa om svarta (eller vilken annan "ras" som helst, men nu använder jag mörkhyade just för att det är den man oftast talar om) är det ett hat, det är rasism. Tycker man däremot illa om homosexuella så är det en fobi!? Jag har faktiskt aldrig tänkt på det här tidigare, men när jag hörde dem prata om det så lät det så självklart korkat att samma känsla är olika betecknat beroende på vilken grupp av människor den vänder sig till. En fobi är en stark rädsla, och jag har svårt att tro att det finns människor som är så livrädda för homosexuella som jag är för trånga utrymmen!


Vad är det som får folk att skrika "fobi" om människorna som gjort det här?!


Jag kan verkligen inte komma på någon bra förklaring alls om varför det är så här, men jag googlade lite och det visar sig att svartas och homosexuellas kamp kanske inte är så lika trots allt, för i början myntades homofobin verkligen som en fobi, och det är först på senaste tiden som ordet ändrat betydelse. Förklaringen för homofobi idag lyder dock; "... en ideologi, en uppfattning eller en medveten värdering hos en individ, grupp eller ett samhälle [...]" (http://homofobi.se/) vilket innebär att det inte längre betecknas som en rädsla utan en medveten värdering. Rasism kom istället som en ideologi från början och var aldrig betecknad som en fobi likt homofobin (och även islamofobin). Idag är det dock mest namnet som skiljer de olika typerna av hat mot, för oavsett vilken grupp hatet inriktar sig mot är känslorna och attityden mer eller mindre densamma - och inte är det några rädslor vi pratar om (i så fall är det bara sorgligt!). Här hittar ni lite mer bra information;

http://www.levandehistoria.se/node/350
http://www.levandehistoria.se/files/hbtmediagranskning.pdf
http://www.levandehistoria.se/islamofobi



En slutsats som jag trots allt drar utifrån det här, något som är mycket intressant men som likväl kan vara helt fel, är att de främlingsfientliga betraktade (betraktar?) muslimer/islam och homosexuella som något som stod över dem i hierarkin eftersom de var något att vara rädda för, medan man hela tiden har sett ner på mörkhyade. Förstår ni hur jag tänker? Man är rädd för något som man tror kan skada en eller liknande, ett hot, och för att vara ett hot måste man vara betydelsefull och stå högt upp på stegen, annars kan man inte trycka ner andra. Så egentligen har homosexuella och muslimer aldrig varit nertryckta, utan de har snarare varit ett hot mot samhället - medan mörkhyade har varit nertryckta och haft ett människovärde som varit lika med noll. Eller?



Jag tycker att det här verkligen var intressant, och det är ett ämne man kan vända och vrida på hur mycket som helst, men jag tänker avsluta mitt inlägg här i alla fall. Vad tror och hur tänker ni om det här?


Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0