Renées Rubriker

Igår var det så äntligen dags för premiären av Renées Rubriker - ett program jag sett mycket fram emot under en lång tid. Premiäravsnittet behandlade temat kärlek - och tre olika versioner av den, alla mer eller mindre kontroversiella. Först handlade det om högerkristna i USA där döttrarna skriver avtal tillsammans med sina fäder och lovar att de ska spara sin oskuld till äktenskapet. Sen handlade det om Anja Pärson och Filippa Rådin, samt ett kärlekspar i USA som träffats när mannen var 13 och elev till den då 34-åriga kvinnan. Idag, 17 år senare är de gifta med två barn. 
 
 
Anja och Filippa finns det väl egentligen inte så mycket att säga om. De har blivit ett omtyckt par i Sverige och deras kärlek är den minst kontroversiella av de som presenterades i gårdagens avsnitt. Däremot måste jag säga att jag bara tycker mer och mer om dem för varje gång jag ser dem och hör dem prata, de är fantastiska att sätta ord på saker! Och så ser de så lyckliga ut tillsammans! Åh vad jag tycker om dem.
 
 
Renée är en fantastisk programledare och passar perfekt i program där känsliga ämnen behandlas. Hon är perfekt på att hantera sånt och ställa känsliga frågor på ett sätt som gör att man litar på och får förtroende för henne. Därför tycker jag det är synd att inslaget om högerkristna var så opersonligt och att hon inte intervjuade någon specifik på ett mer ingående sätt. Just detta, ett löfte om att vara oskuld till äktenskapet baserat på religion, är så himla kontroversiellt i Sverige så de hade varit roligt och nyttigt om de grävde lite djupare i ämnet tycker jag. Själv tycker jag att det är upp till var och en, och på något sätt är det lite fint att spara sig till äktenskapet, ha en cermoni och göra det till en far-dotter grej, samt att man går ihop flera unga tjejer och gör det tillsammans. Tjejerna är tillräckligt gamla för att ta beslutet, och det här är något som är relativt vanligt i framför allt delar av USA. I min värld är det här inget konstigt alls.
 

Så till det sista ämnet i gårdagens program, och det som antagligen är allra mest kontroversiellt i hela världen - den 34-åriga läraren som blev tillsammans med sin 13-åriga elev. Själva åldersskillnaden i sig - 20 år - är väl inte en jättestor grej. Finns många par där åldersskillnaden är ännu större, enda skillnaden är att då är båda 18 år fyllda och ses som vuxna. Det faktum att en som är 34 har en sexuell relation med någon som är 13 är såklart uppseendeväckande, inte minst eftersom att 13-åringen dessutom var i en beroendeställning. Samtidigt har jag svårt för det faktum att man skickar folk i fängelse när det uppenbarligen är så att båda vill vara i den här relationen - att de fortfarande är tillsammans 17 år senare är väl proof enough? Rent generellt så måste ju någon ha varit utsatt för ett brott för att någon ska kunna dömas, och jag har svårt att se att Vili skulle påstå att Mary utsatt honom för ett brott. Däremot tycker staten, myndigheter och samhället det - därför dömdes hon. Är det verkligen upp till oss att döma hurvida en sexuell kärleksrelation där båda samtycker är okej eller inte? Jag anser inte det. All typ av kärlek och relationer där alla inblandade samtycker ska vara okej, därför tycker jag också att lagen om att man blir byxmyndig vid 15 bör ses över.
 
Vad tycker ni?
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer
Postat av: Nitha

Det är ju så att kärleken drabbar oss ,vem ,var eller hur har ingen betydelse tycker jag.Programmet var jättebra.

2014-02-26 @ 17:40:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0