Idrott för alla!

Kiruna IF:s hockeylag har fått nya spelartröjor. Och de går i regnbågens färger. Norrländska Kirunas hockeyförening blir först i landet med att få HBT-certifiering - före storstadsföreningar som AIK och Frölunda. Det är stort. Väldigt stort. Personligen har jag länge brunnit för att idrotten ska bli en värld där alla känner sig välkomna, då föreningslivet är en mycket viktig del i många ungdomars liv för att förhindra dem från att börja med droger, hamna i kriminalitet, och liknande. Här kan ni läsa en artikel i Aftonbladet om det hela och här kan ni läsa en fantastisk debattartikel i ämnet skrivet av min allianskollega Björn Olsson 
 
Regnbågsfärgade matchtröjor och könsneutrala toaletter är några inslag i Kiruna IF:s satsning på HBTQ och jämställdhet.
 
Det märks verkligen att det går framåt just i det här området. Fotboll och hockey, för herrar, är de idrotter som i Sverige är starkast stämplade som macho-sporter där "fjollor" inte är välkomna. De är nationalsporter som engagerar svenskarna och som kräver "riktiga män". Men fler och fler klubbar går ut och jobbar för att sudda ut den här stämpeln och berätta att deras förening är en förening där alla får plats. Exempelvis har vi "Föreningsutmaningen" där bland andra HV71 och Växjö Lakers är med, som ni kan läsa om här. En del i detta var även att Växjö Lakers gick med i Växjö Pride Parad i maj, även om det inte, som jag förstå det, fanns några A-lagsspelare med i paraden. Detsamma tror jag gäller HV71 som deltog i paraden under Jönköping Qom Ut. Ni kanske minns min insändare jag skrev strax efter förra årets Stockholm Pride? Som jag sedan länkade till Brynäs IF:s A-lagstränare Tommy Jonsson som svarade på detta sätt:
 
 
Jag ska inte påstå att jag har några gigantiska förhoppningar på att se varken Brynäs IF som förening, eller A-laget, representerat i årets Stockholm Pride - men att de har en tränare som svarar på detta sätt när han får frågan är ändå stort på sitt sätt. För då finns den positiva attityden där. Kanske, någon gång, får jag se Brynäs IF:s herrars A-lag i paraden - jag kommer att fortsätta hoppas. 
 
Viktor Esseryd i Kiruna IF
 
Tills vidare hejar jag på Kiruna IF och deras mod - vi ses på Stockholm Pride! Och så kommer jag även sitta bänkad när AIK Fotboll pratar om sitt arbete mot normer och fördomar i deras förening under orden "Fotboll för alla" i Almedalen nästa fredag. Heja AIK - vi ses i Visby!
 
Från förra årets Stockholm Pride parad!
 
Puss o Kram
Lina Lilja
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0