Så vill jag förändra världen

Har precis kikat på avsnitt två av Jills veranda på SVT Play, avsnittet där Kakan är gäst. De senaste dagarna har det pratats oerhört mycket om detta avsnitt i min twitterfeed, och att det handlade mycket om Kakans homosexualitet kontra Nashvilles högerkonservativa invånare. Kakan och jag har ganska olika syn på livet, men i grund och botten är vi ändå rätt lika. Så som vi alla är. Allt vi alla vill är att bli älskade. 
 
 
Har ni ännu inte sett detta avsnitt har ni 63 dagar på er att pallra er in på SVT Play och göra det. It's an order. Oavsett er sexuella läggning. Det finns många oerhört starka moment under det 59 minuter långa programmet, men två av dem berörde mig extra mycket. Det första är när Jill Johnson sjunger för Kakan på hennes veranda, och hon har gjort om sångtexten. En reaktion jag såg på twitter efter avsnittet var "tänk vilken skillnad det kan bli på en låt bara man byter pronomen" - och det är verkligen sant. Som straight är det något man omöjligt kan förstå - grejen att växa upp i ett samhälle där man alltid måste göra om alla kärlekshistorier, låtar och filmer för att det ska passa en. Där en historia, hur mycket man än kan relatera till den, alltid är lite "fel" eftersom det alltid handlar om en man som sjunger till en kvinna eller tvärtom, en prins och en prinsessa. Historien handlar aldrig om mig. Det är därför vi går i taket över serier som Glee, The L-Word och....? (Jag kom inte på någon mer). Eller när Erik Rapp sjunger att hans man nu dansar med en annan man. Eller när fotbollsspelare kommer ut. För att för en gångs skull handlar historien om oss, och det är vi inte vana vid. 
 
 
Det andra momentet som verkligen berörde mig var i slutet av programmet när Jill säger att hon tyckte Kakan "tjatade" om sin homosexualitet - tills hon tillslut förstod. Förstod vilken kamp Kakan var tvungen att gå igenom varje dag. Förstod alla problem Kakan ställdes inför, dagligen, bara på grund av sin sexuella läggning. Återigen, denna dagliga kamp är en kamp som heterosexuella inte riktigt kan förstå, så att se hur någon som Jill verkligen förstod - på bästa sändningstid på tv - det var något som berörde mig något oerhört. För det kanske får lite fler straighta att förstå hur mycket det är de inte förstår.
 
 
Idag släppte valberedningen sitt förslag till distriktsstyrelse för CUF Storstockholm - och där är jag föreslagen som förste vice ordförande. Bara att bli nominerad var en ära i min värld, att därefter bli föreslagen till förste vice av valberedningen är ännu större. Om en vecka tar distriktet beslut om jag får ta plats i styrelsen eller inte, och det kommer att bli en oerhört nervös vecka. Oavsett vad valberedningen tycker så är det trots allt upp till distriktet att ta beslutet, så därför tänkte jag nu kort beskriva varför jag är så oerhört engagerad ideellt, och vem jag kommer att vara om jag får en plats i CUF Storstockholms distriktsstyrelse.
 
 
Jag gick med i CUF i februari 2010. Jag hade länge haft ett politiskt intresse, alltid varit en sådan som velat rädda världen, och behövde ett ställe att kanalisera mitt engagemang. Jag började plöja politiska partiers hemsidor; Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna... Men ingenting kändes riktigt rätt. Sen såg jag Fredrick Federley i ett lekprogram på tv, och jag insåg att whatever parti han var riksdagsledamot för - that's where I'm suppose to be. Och jag har aldrig ändrat mig en sekund. 
 
 
Miljön är viktig för mig. Ekonomi lika så. Men mitt hjärta dunkar allra hårdast för mänskliga rättigheter. För att min vän i Uganda inte ska behöva åka till Sverige för att få gå i en prideparad. För att mina bröder och systrar i Ryssland ska få gå hand i hand med den de älskar utan att bli kastade i fängelse - eller värre. För att mina medmänniskor runt om i världen ska få bosätta sig på den plats på jorden där de trivs som bäst. För att min kollega inte ska behöva känna att han måste släppa sin pojkväns hand när de möter någon de känner på stan. För att alla alltid ska känna att det finns en toalett och ett omklädningsrum som passar dem. För att jag inte ska behöva få en klump i magen och fundera på vad jag ska svara när mina nioåriga elever frågar om jag har en pojkvän. För att ingen ska behöva känna sig rädd för att vara den de är, oavsett vem de är, oavsett var de bor. Därför är jag volontär hos polisen. Därför gillar jag att arbeta med ungdomar. Därför är jag i processen att bli mentor för en tonåring. Därför är jag politiskt aktiv. 
 
 
Vill ni ha en förste vice ordförande som anpassar sig till normerna, som är grym på debatter om miljö och ungdomsarbetslöshet, bör ni rösta på någon annan. Vill ni däremot ha någon som kommer kämpa för din rätt att vara den du är, både inom ungdomsförbundet och i världen som stort, är jag the guy. Oavsett hur min framtid kommer se ut, om jag tar mig in i distriktsstyrelsen eller inte, så lovar jag er att jag aldrig kommer sluta fightas för allas rätt att få vara vem de är. Vi skapar alla vår egen mening med livet, och meningen med mitt liv är att få så många jag kan att må bättre på alla plan i livet. För min skull, för din skull, och för våra framtida barnbarns skull. Hoppas ni är med mig i kampen. 
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Intensivt

Nu när jag har börjat plugga har jag gått in i en väldigt intensiv period i mitt liv. Detta gör att jag har försökt att tillfälligt rensa ur så mycket det går och ta bort alla "onödiga störningsmoment" i vardagen - så som att uppdatera sociala medier. Därför är bloggen rätt nere just för tillfället, men jag lovar att jag kommer tillbaka när jag har lite mer tid och ork! Tills dess får ni nöja er med något sporadiskt inlägg nu och då. Något oftare uppdaterar jag min facebook-sida som jag rekommenderar er att följa! Den hittar ni här.
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Cirkeln, Eld, Nyckeln

Jag är en riktig bokslukare och älskar biografier, deckare och romaner av de flesta sorter - så länge storyn är någorlunda verklighetstrogen, eller ännu hellre sann. Fantasy och skräck är med andra ord inte alls my cup of tea, men ändå hände det sig för två år sedan att jag öppnade Cirkeln skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Och jag blev fast.
 
 
I somras läste jag Eld som är del två, och i julklapp fick jag Nyckeln som är den tredje och sista delen. Började med Nyckeln på nyårsafton, och den 800 sidor långa tegelstenen lästes ut imorse. Jag gick och la mig på kvällarna och "skulle bara läsa ett par sidor innan jag gick och la mig" - de där "några sidor" blev 1 timmes läsning av 100 sidor. I natt släckte jag vid ett för att jag inte kunde lägga ifrån mig den!! Sen påminner den ju också mig lite om varför jag inte läser genren - mardrömmarna låg inte långt borta! Men det bästa med böckerna är nog att den blandar fantasy med väldigt vardagliga tonårshistorier om kärlek, skola och krossade hjärtan. Tipsade om böckerna till en kompis som är mer för genren än vad jag är, dock läser hon sällan svenska författare då hon inte gillar dem, men även hon älskade serien! 
 
 
Sen är författarna helt fantastiska människor också! Vill ni lära känna dem lite närmare så är båda intervjuade av Kristoffer Triumf i hans podcast Värvet. Saras intervju är en av podcastens första, medan Mats kom ut nu i höstas. Mats är verkligen en ascool människa som jag ser upp till jättemycket och hans intervju i Värvet är typ BÄST (att Mats är så cool är en av anledningarna till att jag kom att läsa Cirkeln från första början...) så lyssna verkligen på den!
 
Så här är dagens tips till mina kära bloggläsare: Gå till närmsta bibliotek eller bokaffär och införskaffa Cirkeln, Eld och Nyckeln och rym sedan bort från vardagens alla problem till en magisk plats!
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Heja Sverige!

Dags för JVM Final! Dippen och gurkan är framdukad, nu kör vi! 


Puss o Kram
Lina Lilja

En promenad gör alltid allting bättre!

Jag har alltid gillat att ut och promenera, och nu när jag har hund har jag ju världens bästa promenadkompis också ju! En bra podcast i öronen och så hunden springandes runt och skogen omkring en - perfekt för att vädra tankarna, lungorna och benen! Hade nyligen en alldeles underbar sådan promenad med Mio och med Gabriel Forss i Livshjulet i öronen. Nu har vi käkat middag och jag ser Finland-Kanada i JVM med Mio sovandes i knät. Myslördag! Puss o Kram
Lina Lilja


Hockey hockey hockey

Idag har jag varit en sväng och spelar tennis med pappa, en efterlängtad timme! Tyvärr glömde jag min astmamedicin vilket förstörde det hela lite, men det var skoj ändå. Nu sitter jag framför tvn, vilket jag har gjort en hel del på senaste tiden - det är ju Junior VM! Idag har det varit inte mindre än FYRA matcher, så fullt upp är det! Helst hade jag velat varit på plats i Malmö och sett det live, men är man fattig student så är man... 


Hoppas ni har en fin start på 2014! 

Puss o Kram
Lina Lilja 

Running isn't the only exercise

För ett år sedan anmälde jag mig till en löparkurs på skolan jag gick på, och för er som följde mig förra våren så vet ni att jag då sprang regelbundet och lärde mig att...well, att säga att jag lärde mig tycka om löpning är väl att ta i, men jag lärde mig i alla fall att löpa och att sluta hata den formen av träning. Dock undviker jag löpning, jag älskar att träna men löpning är verkligen inte min grej. Tyvärr finns det en hel hög av människor out there som tror att man måste ut och springa, att det är den enda formen av konditionsträning, att om man inte springer så tränar man inte "på riktigt". Även fast jag vet att det är fel är det oerhört svårt att övertyga dessa människor, så jag blev fantastiskt glad när jag hittade denna artikel om 20 vältränade tjejer - och ingen av dem löptränar! Gillar ni löpning som träningsform så är det fantastiskt för er - se bara till så att ni får hjälp med tekniken och använder bra skor som ni byter ut regelbundet - men om ni avskyr löpning: skit i att löpträna! Det finns massor av andra sätt att träna på, spinning till exempel är en oerhört populär konditionsträning! Hitta vad som passar er och skit i vad alla andra säger.
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

RSS 2.0