Lika rättigheter - en rättighet!

Förra året kom lagen som gjorde att alla svenskar får gifta sig på lika villkor. Några var före oss, men senaste året så har det bara ramlat in länder som tillåter samkönade äktenskap. 

"Äktenskap mellan två personer av samma kön, även kallat samkönat äktenskap, enkönat äktenskap eller homoäktenskap kan ingås i Sverige, Norge, Belgien, Nederländerna, Spanien, Kanada, Sydafrika, Portugal, Island, Argentina och i delstaterna Massachusetts, Connecticut, Iowa, New Hampshire och Vermont i USA. Samkönade äktenskap har också förekommit i delar av Kalifornien, men en grundlagsändring som gjordes efter en folkomröstning i november 2008 innebär att endast äktenskap mellan man och kvinna är giltiga i delstaten."
(Källa: Wikipedia)

När Sverige skrev på för äktenskap för alla så var vi det sjunde landet att göra det, och vid den tidpunkten så var det bara delstaterna Massachusetts och Connecticut som tillät det i USA. Och efter igår är det dags för Wikipedia att uppdatera sidan, för sent igårkväll kom beskedet många väntat på, då en federal domstol bröt upp folkomröstningens beslut från 2008 om huruvida gayäktenskap skulle förbjudas. 


Många blev glada över beskedet, och kändisarna twittrade glatt om det hela;

Adam Lambert; ”I´m glad California has restored the right for alla of it´s citizens to marry whoever they please. Equal rights are very glam!”


Lady Gaga;
”Rejoice and celebrate gay communities and straight all over the world. Our voices are being heard!. Scream loud americanos!”

Ellen DeGeneres ”I´m so greatful for todays decision”

Ricky Martin; ”Yeah! Prop8 unconstitutional moving forward”.


Vi jublar åt Kaliforniens - och världens! - steg i rätt riktning. Läs hela artikeln på QX;
http://www.qx.se/samhalle/14949/lady-gaga--ricky-martin-jublar-antigayaktenskapslagen-bryts-upp

Puss o Kram
Lina Lilja


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0