Man blir nästan mörkrädd

Har jättemycket att skriva om egentligen, så vet inte riktigt vart jag ska börja. Har nu beslutat mig för att börja med något väldigt lokalt, och kanske inte jätteroligt ämne. Ska börja med att säga att det här är ingenting som CUF har tagit ställning i, utan det här skriver jag helt och hållet som privatperson.

Kommunen har beslutat att Norrlandet, där jag bor, behöver kommunalt vatten och avlopp, vilket ju i och för sig är ganska sant. Om inte annat så måste i alla fall vatten och avlopp situationen i många hushåll förbättras. Så långt är jag med. MEN så kommer då deras plan de har lagt fram. I planen så står det att det är tvångsanslutning, och det kommer att kosta 300 000 - 400 000 kronor per hushåll, vilket är grymt mycket pengar, PLUS den kostnad som behövs för att du ska kunna dra rör från din tomt till rören som kommunen ansvarar för, och underhåll för denna bit. Många av de som bor här ute, framför allt bland de som bara bor här under sommarhalvåret, kommer inte ha råd att bo kvar!

Dessutom så ska det byggas 400 nya bostäder i området, mitt uppe i skogen! Vem, av dem som har råd att köpa tomten där, vill bo där? De som har så pass mycket pengar så att de kan köpa en av dessa tomter och flytta ut hit, vill ju bo vid vattnet, inte i skogen! Dessutom så kommer ju flera att få sälja sina hus här, räkna ca. 200 hus till salu. Det är ca. 850 hushåll i detta område idag, det kommer totalt bli ca. 1250 när allt är klart, och 600 står då till salu. Vem ska köpa alla dessa hus?

Dessutom så kommer den knaggliga vägen som finns ut hit med ca. 2000 billister per årsdygn ("Årsdygnstrafik, ÅDT, är det under ett år genomsnittliga trafikflödet per dygn mätt som fordon per dygn, axelpar per dygn eller gående och cyklister per dygn. Årsdygnstrafiken kan användas som underlag för att besluta vilka åtgärder som skall vidtas för vägen." Wikipedia) till 6000 stycken. Det är alltså en tredubbling! Detta innebär att vägen måste rustas och breddas, PLUS att bullerskydd måste upp längs vägen!

Allt detta lägger de fram samtidigt som de säger att de vill behålla den fina miljön som finns här. Många vill bo här, eller vistas här, tack vare närheten till havet, det naturnära läget, och allt kulturarv som finns här. Jaha, och hur mycket säger inte det här emot varandra?

Jag undrar även hur mycket det här femåriga arbetet kommer att påverka miljön! Alla transporter, bergssprängningen, nergrävningen, osv. Är det inte både billigare och miljövänligare att göra lokala lösningar där det behövs? Det är ju faktiskt så att ungefär hälften av alla som bor här har ett fungerande vatten och avlopp, vart tog dessa vägen? Och de 50% som bara bor här i fritidshus?

Nä, dessa förslag gör mig mörkrädd. Gästriklands pärla ska förvandlas till en byggarbetsplats, undrar hur många som vill bo här då.

Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0