What Are Words, If You Really Don't Mean Them When You Say Them?

I Historia A har vi på senaste tiden pratat medeltiden, och något som jag ser som väldigt intressant med den tiden är att ord hade sådan makt, sådan tyngd. Ett "på hedersord" var ett löfte man inte bröt. Idag är det väldigt annorlunda, hur många har inte sagt "Jag lovar" och sedan brutit det? Eller "förlåt" fast man inte alls menar det egentligen? Jag har, många gånger! Redan på dagis lär vi oss att man ska säga förlåt, de tvingar en att säga förlåt när man gjort något dumt, men om man menar det eller inte lägger de inte så stor vikt vid.



Jag tycker verkligen att Chris Medina har en poäng i den här låten. Jag vet att det för honom är en väldigt personlig låt eftersom den handlar om hans flickvän, men lyssna verkligen på orden i refrängen. Vad är egenligen ord, om man inte menar dem när man säger dem? På riktigt, vad är ord? Börja mena vad du säger, och säg vad du menar!



Jag har många gånger sagt saker jag inte menar, lovat saker jag vet att jag inte kan hålla och sagt förlåt när jag inte menar det, men det är någonting jag inte gör längre. Har ni sett Gossip Girl någon gång? Jag tror att ni alla i alla fall vet vad det är för något, en story om rika ungdomar i New York, ett samhälle där alla ljuger, allt är mystiskt och ingen går att lita på. När man tittar på det ligger man och suckar över att folk aldrig kan vara ärliga, över att ingen går att lita på, och så tänker man att det är jävligt skönt att man inte lever på ett sådant ställe. Men tänk efter, gör vi inte det? Går vi verkligen att lita på? Har vi inte väldigt mycket lögner och lögnare här i vårat samhälle? In the real world? Du och jag kanske inte bor i närheten av varandra över huvudtaget, och vi kanske inte har en enda gemensam vän, men tänk efter nu, hur många har du inte omkring dig som någon gång har ljugit för dig, svikit dig? Hur många gånger har du sagt något du inte menar, och hur många gånger har du inte fått höra något som någon inte menar?



Med detta kommer dock också ett till ansvar; Att säga förlåt och mena det. Att tillåta sig själv att göra misstag, och sedan rätta till dem. Att tillåta sig själv att inte vara perfekt.
Alla gör vi misstag, men det är inte det som räknas. Det är inte antalet misstag man gör som räknas, det är hur man rättar till dem som räknas, vad man gör efteråt. Ofta är vi vår egen fiende. Vi ställer höga krav på oss själva, vi ska vara perfekta. Men ingen är perfekt.



Hur många gånger har vi inte hört frasen "tänk efter, före"? Oändliga. Hur många gånger har vi brutit mot regeln? Otaliga. Man säger fel saker, skickar skit på folk som inte förtjänar det och blir osams med folk. Jag också, många gånger. Men något som är viktigt är att lära sig av sina misstag, och det har jag gjort. Något jag måste ge mig själv cred för, något som jag blivit mycket bättre på, är att be om ursäkt. Att jag, när jag har gjort fel, går till människan som har blivit drabbad och pratar om det. Ibland funkar det inte, men allt som oftast löser det sig. Visst kan det vara riktigt jobbigt att gå fram till en människa, blotta sig, säga att man gjort fel och be om ursäkt, men det är väldigt mycket värt det i slutändan.



Jag var återigen med om det här väldigt nyligen, något som resulterade i att jag undvek människan i många timmar, innan det inte gick längre och jag var tvungen att ta det där samtalet. Ett samtal som i slutändan inte alls var speciellt svårt, utan något jag önskat jag gjort mycket tidigare. Och efteråt kände jag mig så nöjd, och det förtjänar jag. För det absolut sista jag vill säga med det här inlägget är att ni ska belöna er när ni gjort rätt! Gör man fel ska man be om ursäkt, man ska ta tag i saken och man måste inse att man inte är perfekt. Men när man sedan gjort något bra ska man klappa sig själv på axeln, sträcka på ryggen och inse att nu, nu gjorde jag något bra!



Ta med er Chris Medinas ord, och ta även med er Natasha Bedingfields ord, in i framtiden och gör en förändring. Mena vad ni säger, ett löfte är ett löfte, men framför allt; ett förlåt är ett förlåt! Kom ihåg att ord kan betyda så mycket, ni kan förstöra en persons dag med fel ord, men ni kan också se till att någon får den bästa dagen i hela sitt liv tack vare era ord! Och ja, ni är bara one voice in a million, men ingen kan ta ifrån er era ord och det ni säger. Det är DINA ord, och DU som äger dem - se till att göra något bra med dem, redan idag!



Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0