Myten om svett - och varför Bikramyoga inte är bra för dig

Jag kan nog säga att jag officiellt tagit mig ur min post-Jillian-Michaels-ångest. Det som krävdes var lite ältande med kompisar - och en helt fantastisk söndag innehållandes yoga, matlagning (hemmagjord broccolisoppa och hälsobröd - MUMS!), Earth Day, och Frozen Yoghurt i fina människors sällskap. Idag känner jag mig lättare i huvudet och i själen, det enda som ska göras nu är allt plugg som jag inte gjorde i helgen.... 
 
 
Nu tycker jag att det har blivit lite väl mycket ångest och alldeles för lite träning och hälsa på bloggen på senaste tiden. Därför tycker jag att vi idag ska ta och ha ett snack om svett - och bikramyoga. Ser alldeles för många människor springa på bikramyoga, och jag suckar för mig själv varje gång. Ibland tar jag debatten, men samtidigt så vill jag inte lägga mig. Däremot är den här bloggen min, jag skriver va fasen jag vill här, så nu kommer ett inlägg om varför ni INTE ska köra bikramyoga!
 
 
För att förstå bikramyoga, som alltså är yoga i en hög temperatur, så måste vi först prata svett. Många tror att svettas är bra för dig, att det är ett tecken på att man tränar tillräckligt hårt och att man får ut en massa avfall ur kroppen genom svetten. FEL! Först och främst är mängden svett oerhört individuellt. Vissa svettas mycket, andra svettas i princip ingenting alls. Bara för att du inte svettas innebär inte det att du inte tränar hårt! Svett är kroppens temperatursystem. Det enda det gör är att om man blir för varm, svettas kroppen för att reglera temperaturen inne i kroppen. Allt som kommer ut är vatten och salt! Kroppens avfall kommer ut i urinen. Så nästa gång ni tränar - skit i hur mycket ni svettar! Enda anledningen till varför ni ska tänka på hur mycket ni svettar är att om man svettas måste man dricka extra mycket vatten (och äta mer salt också, men generellt har vi redan alldeles för mycket salt i vår mat så det är ingenting ni behöver tänka på).
 
 
Yoga som träningsform, utförd på rätt sätt, är oerhört effektivt och flera studier visar att yoga förbättrar dit liv på mer än ett sett. Jag kör själv yoga 1-2 ggr i veckan! Det finns flera variationer av yoga, och man får själv prova sig fram till vilken som passar själv, men den som jag INTE vill att ni kör är bikramyoga. Bikramyoga utförs i en extra varm träningssal - för att man ska svettas och kroppen ska bli varm. Som vi redan diskuterat är grejen att svett är bra för dig bara en myt. Det är inte dåligt att svettas, men det är bara en av kroppens funktioner likt alla andra. För det andra svettas man i sådana oerhörda mängder att man lätt kan få en brist på vatten om man inte dricker jättemycket i samband med träningen, och man kan även få hyperthermia, som uppstår när kroppens temperaturreglering slås ut och man blir överhettad. Yoga är dessutom en form av träning som innehåller oerhört mycket stretching. Ja, gör du bikramyoga kommer du att lyckas göra massa roliga och svåra poser, men inte på ett hälsosamt sätt. När kroppen är varm är den rörligare (liksom spagetti!) - men för att minimera risken för skador måste värmen komma inifrån kroppen, genom uppvärmning och rörelse, inte utifrån i form av en varm träningslokal. Risken är då stor att man provar sig på för svåra poser och sen drar på sig lättare skador (som sträckningar) eller allvarligare som kan kräva lång rehabilitering. Kort och gott: skippa bikramyogan!
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer
Postat av: Tanja

gulliga kaniner=)

2013-04-30 @ 06:51:21
URL: http://tanjaselma.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0