Hårdträning!

Även om jag generellt är emot att man tränar mer än 1x30-60minuter om dagen (om man inte vill gå ner extremt mycket i vikt - och med det menar jag 75-100kg och över - eller om man har sin idrott som sitt jobb och ska vara med i typ OS) så har jag idag tränat i två pass . Först ett löppass på 30 minuter, lite proteinpannkakor, och sen blev det 60 minuter yoga. Detta vill jag dock förklara noggrannare, för att träna mer än en gång om dagen är ingenting som jag egentligen vill att man ska göra. 
 
 
Veckan har bara 7 dagar, och ska man lyckas få in all träning under den tiden får man ibland träna två gånger på en dag. Om man gör det ska det dock handla om ett pass kondition och ett pass styrka - aldrig två pass av kondition eller styrka. När det gäller styrka gäller det att musklerna får tid att återhämta sig - så minst 48 timmar, men helst 72 timmar, mellan styrketräningarna på muskelgrupper. Så om du gör axlar och armar och mage på måndagen kan du köra ben och rygg på tisdagen och sen vila onsdag innan du kör axlar, armar och mage igen på torsdag. Hänger ni med? Och ALLTID minst en dag vila i veckan - det är under vilodagarna som kroppen återhämtar sig och utvecklas!
 
 
Ofta brukar man köra kondition som uppvärmning - löpbandet, cykeln eller liknande - och sen gå vidare på styrka efteråt. MEN, jag föredrar att köra min löpträning utomhus, vilket gör det lite svårare. Därför kan jag träna två gånger om dagen - ett konditionspass (som är bäst att köra först) och sen någon form av styrka! Så länge man inte övertränar sig och så länge man ser till att få tid för återhämtning så är det lugnt. Dock ser jag alla mina vänner som kör två Friskis-o-Svettis (eller andra gym) pass i rad ("Mot gymmet! Först ska jag köra ett steppass och sen ska jag köra spinning!") och jag skakar på huvudet. Detta verkar ha blivit en grej både hemma i Sverige och här i USA och det är verkligen ingenting jag rekommenderar. I längden kommer ni bryta ner er kropp mer än ni bygger upp den!
 
 
Med alla fitnesstips jag ger så vill jag bara pointera ut att det är sunt så länge man har kontroll på sig själv och inte blir obsessed. Kan man ta en extra vilodag eller käka en pizzabit då och då utan att få en massa ångest så är man sund - om ångesten har kontroll över en så går det mer mot en ätstörning och då blir det alltid osunt hur sund en livsstil än kan verka. Själv äter jag idag väldigt sunt, tränar mycket, samt för en logg både över mat och träning. Samtidigt så känner jag att det inte alls är ångestladdat på något sätt, och jag kan ta en lite för stor portion pasta och skriva in det i matloggen utan att över huvudtaget må dåligt över det. Jag har dock medvetet valt att inte skriva in kalorier i loggen - varken ut eller in - då jag inte känner att jag kan göra det utan ångest ännu. Men trots det har jag ett hum om hur många jag tar in och hur mycket jag gör av med. Gör så mycket du känner att du kan göra ångestfritt, och se till att älska DIG och inte din framtida kropp eller brända kalorier innan du ger dig in i en sån här livsstil. Jag för loggen främst för att jag vill följa min utveckling fram till Midnattsloppet och för att jag senare ska kunna gå tillbaka och se vad jag åt de dagar då jag också kände att löpningen gick väldigt bra. Se till att du gör allt, oavsett vad det är du gör, av rätt anledningar.
 
 
Träningen idag kändes i alla fall riktigt bra, inte minst yogan då jag lyckades göra poser jag inte klarat tidigare. Jag känner verkligen hur jag utvecklas på alla plan och är superlycklig över utvecklingen!
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer
Postat av: Anna

Lina - jäklar vilken bra syn du har på hälsa! Jag ska ta mig tusan också komma igång nu, du inspirerar mig. Saknar dig!!

2013-02-28 @ 16:31:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0