Let's Talk Overtraining

Som jag har pratat om tidigare har jag känt mig övertränad på senaste tiden, och jag har inte riktigt vetat hur jag ska hantera det. Medan många kommer till mig för tips och råd kring träning och hälsa, har jag inte riktigt någon att vända mig till när jag kör fast. Dels för att de kunniga inom området som jag har i min närhet är väldigt få, och dels för att de som finns inte riktigt delar min syn på träning och hälsa. Men så igår, sista löplektionen. Det blev "valfri träning", det vill säga vi fick välja själv var vi ville springa, och mer eller mindre hur också. Jag bestämde mig för att fråga min tränare vad han tyckte att jag skulle göra - löpa eller powerwalka. 
 
 
Det visade sig att jag nog underskattat honom aningens, och hans syn på träning. Istället gav han mig riktigt bra tips! Han frågade vad jag gjort som har fått mig att känna mig övertränad, och jag berättade om hur jag tränat sex dagar i veckan sedan i början på januari, blandat löpning med saker som yoga, styrketräning och gymmaskiner, hur mitt enda längre break varit när jag var sjuk en vecka (vilket, som han påpekade, inte var ett break egentligen efter som kroppen fortfarande befann sig under stress). Jag berättade hur jag för ett par veckor sedan börjat känna mig övertränad, inte riktigt återhämtat mig vid vilodagar, och gått ner till fem dagar i veckan. Hur all energi bara tog slut i måndags och jag knappt orkat gå upp för trapporna till min lägenhet. Hur jag vilat både måndag och tisdag. Allt det här berättade jag för min tränare. Hans svar?
 
 
Han, som då är skolans löparcoach och tränar löpare i både långdistans och kortare distanser, berättade att hans löpare tar viloperioder efter varje säsong, vilket blir minst var sjätte månad, men oftast blir det ett break efter fyra-fem månader. Viloperioderna är två veckor långa - och de tränar inte alls. Inte en löptur. Ingenting. Eventuellt lite simning eller cykling - sånt som de tycker är roligt och inte ser som träning. För mig, som ändå ser mig själv som rätt kunnig inom området (för att vara någon som inte har en officiell utbildning), var det här helt ny information. Och jag blev chockad! TVÅ VECKOR UTAN TRÄNING?! 
 
 
Han såg mitt chockade uttryck och sa att vill jag, så kan jag träna tre-fyra gånger i veckan under viloperioden - men då saker som jag "inte ser som träning". Som att ta en cykeltur. En powerwalk. Andra saker än jag brukar göra när jag tränar. Han tipsade mig om att ändra min kost under dessa två veckor, med tanke på att jag tränar mindre kommer jag behöva mindre mat, och så sa han att det var viktigt med sådana här viloperioder för att man ordentligt ska återhämta sig både mentalt och fysiskt. 
 
 
Så igår joggade jag de första tio minutrarna, sedan fortsatte jag i en powerwalk i ytterligare 25 minuter. Det kändes bättre än väntat, och jag älskar att promenera, så det kommer bli en del promenader den närmsta tiden. Något yogapass och Zumbapass blir det nog, och när jag kommit hem till Sverige igen kommer det bli en hel del simning, kanske tar jag mig en tur i gymmets pool här borta också. Och så har jag lärt mig av mitt misstag - i framtiden kommer jag vara noga med att ta en längre period för återhämtning every now and then, 2-3 gånger per år. Tack coach för att du lärde mig allt detta!
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0