Därför älskar jag Ladies Night

I slutet på oktober gick Arbetarbladet ut och meddelade att de inte kommer bevaka årets Ladies Night som skulle komma till Gävle helgen där på, och staplade sen upp 12 anledningar till varför de tog avstånd från konceptet. Jag följde detta via twitter, och såg hur en hel hög av bekanta hakade på och backade upp Arbetarbladet. Själv suckade jag högt, men av erfarenhet så lät jag bli att ge mig in i debatten och sket helt enkelt i att över huvudtaget läsa Arbetarbladets text och försökte undvika alla kommentarer om ämnet. Istället såg jag med glädje fram emot den lördagen då jag skulle fira min 20-års dag genom att se det hela när de anlände till Globen. 
 
Fast forward till igår kväll. Sjukt trött, kall och otaggad satte jag mig på T-banan mot Globen efter en lång kursdag. Några timmar senare satt jag svettig, lycklig och utan en tanke på att väckarklockan skulle ringa 7 timmar senare - på T-banan hem igen. Där och då bestämde jag mig för att jag måste verkligen läsa Arbetarbladets anledningar, och jag måste ge mig in i debatten, denna show måste försvaras så jag kan få fira varenda kommande födelsedag där!
 
Arbetarbladets tolv anledningar låter som följer:
 
  • För att alla inte är välkomna i publiken.

 

  • För att konceptet bygger på att befästa stereotypa könsroller.

 

  • För att det också bygger på en förutsatt heterosexualitet. 

 

  • För att det inte ska behövas en ”tjejkväll” för att kvinnor ska tillåtas gå ut och roa sig.

 

  • För att riktiga tjejkvällar inte arrangeras av män med vinstintresse.

 

  • För att när män objektifieras är det en statusgrej och när kvinnor objektifieras så är det sexism.

 

  • För att ett gäng män kan tjäna storkovan på ett koncept som skulle vara helt ogenomförbart för en kvinnlig ensemble.

 

  • För att det inte handlar om tjejer som ”äntligen” får släppa lös på sina egna villkor när allt sker på de vita männens premisser.

 

  • För att det inte finns någon som helst anledning att uppmuntra något där enbart män är tillåtna att stå på scenen. (som att det behövdes)

 

  • För att Erik Saade säger ”De kanske hellre vill se manliga artister för att det är roligare än ett gäng konkurrerande, snygga brudar på scen.”

 

  • För att Thomas Järvheden säger: ”Det finns ingen som gnäller på Tjejmilen.”

 

  • För att det är trams.
 
Låt mig nu besvara dessa en efter en. 
 
  1. För att alla inte är välkomna i publiken. Så länge du är över 18 år är alla välkomna. Endast du kan bestämma om du är tjej eller inte, och det är inte som att de har förhör vid ingången för att kontrollera att inga män kommer in. Vill du gå så är det bara att gå in på Ticnet och köpa en biljett, ingen kan hindra dig. Dessutom är det här inget bärande argument - hur många ställen finns det inte där inte alla är välkomna? MASSOR! Om vi nu ska fokusera på tjejställen: Tjejgym ploppar upp allt fler här och var, tjejmilen, tjejfester... Ska vi lägga ner Dressman nu också för att de enbart säljer kläder för män?
  2. För att konceptet bygger på att befästa stereotypa könsroller. How? Har ni ens varit på en Ladies Night-show? I årets show fanns inte ett endaste skämt som spelade på sex eller att kvinnorna i publiken skulle vara galna i de snygga killarna på scenen - bortsett från en liten harang Thomas Järvheden höll om att bögarna alltid är så sjuk snygga och att det är slöseri med resurser. Det finns ingenting som bygger på att vi tjejer borde se upp till killarna på scenen. NADA!
  3. För att det också bygger på en förutsatt heterosexualitet. Se tvåan + att om ni hade sett årets show hade ni bland annat sett Andres och David dansa tryckare, med mera, med mera. Dessutom är varenda straight man som stod på den scenen gift, och alla är 35+ (med undantag från David och dansarna) - tanken är inte att vi ska hoppa i säng med dem! (Tilläggas ska kanske att Saade inte var med i den showen jag såg). Sen kan man ju också fundera på hur fruktansvärt många shower som spelar på en förväntad heterosexualitet - varenda en som inte är gjord av Jonas Gardell skulle jag säga. Vi var kring 8000 tjejer i publiken igår, och jag har ju svårt att tro att varenda en är straight. I know I'm not och jag älskade showen ändå.
  4. För att det inte ska behövas en ”tjejkväll” för att kvinnor ska tillåtas gå ut och roa sig. Really? Aldrig har jag känt mig så avslappnad och haft så roligt som på den showen - och jag kan lova att en hel hög med tjejer kan skriva under på den. Vet inte hur det är med er, men jag vet själv hur det är att gå ut i lagom kort klänning och en spännande urringning. Inte kan jag slappna av i alla fall. Det räcker med lite extra smink en sen kväll så får jag, trots jeans och vinterjacka, busvisslingar efter mig på T-banan. Jag vet inte hur det är med er, men efter att ha varit med om alternativet föredrar jag definitivt tjejkvällar.
  5. För att riktiga tjejkvällar inte arrangeras av män med vinstintresse. Vem arrangeras den av då? Det är bara att göra en själv! Dessutom: Hade inte konceptet funkat hade de inte tjänat pengar på det, så uppenbarligen finns det en hel hög med tjejer som liksom jag gillar deras tänk.
  6. För att när män objektifieras är det en statusgrej och när kvinnor objektifieras så är det sexism. Says who? Jo, samma människor som skriver under på det Arbetarbladet säger - vilket gör det hela aningen motsägelsefullt... Anyway, om ni hade sett showen så hade ni sett att det inte är ett skvatt naket eller objektifierat - det är musik. Bortsett från den lilla harangen Järvheden gjorde om bögar som jag nämnde på nummer 2 snackades det inte ett skvatt om utseende. 
  7. För att ett gäng män kan tjäna storkovan på ett koncept som skulle vara helt ogenomförbart för en kvinnlig ensemble. Har ni provat?
  8. För att det inte handlar om tjejer som ”äntligen” får släppa lös på sina egna villkor när allt sker på de vita männens premisser. Vem är det som säger att det är på de vita männens premisser? Har ni varit på en show? För det första är man bara ett offer om man gör sig själv till ett offer, för det andra har jag lärt mig i otaliga föreläsningar om företagande och företagsekonomi att det är kunden som har makten - Ladies Night har under åtta år haft över 300 000 besökande kvinnor, tror ni fortfarande att det är "de vita männen" som bestämmer?
  9. För att det inte finns någon som helst anledning att uppmuntra något där enbart män är tillåtna att stå på scenen. Why not? För att "männen redan är de som styr"? TA ÖVER DÅ! Sitt inte där och gnäll. Gör en egen show. Och by the way: Se nummer 1.
  10. För att Erik Saade säger ”De kanske hellre vill se manliga artister för att det är roligare än ett gäng konkurrerande, snygga brudar på scen.” Basera inte dina åsikter på att en person som är långt ifrån ansvarig över showen/konceptet har dålig kvinnosyn/har sagt något dåligt.
  11. För att Thomas Järvheden säger: ”Det finns ingen som gnäller på Tjejmilen.” Se 10. (Dock håller jag med Järvheden till skillnad från Saade.)
  12. För att det är trams. Är det här ens ett argument?
 
Så, låt mig nu berätta om showen och vad jag tyckte. Det var nostalgiskt, det var fantastiskt. Det var allt från gamla Patrik Isaksson-låtar (*smälter*), orginallåtar ("Bögen är en kvinnas bästa vän" - gissa vem som sjöng), till Ronan Keating och hans hits, melodifestival, rock... Ett av de absolut bästa momenten var en dancebattle mellan Andreas och David - SJUKT vad duktiga de är! Och jag har dessutom fått min första straight-boy crush efter denna föreställning, David Lindgren - vilken kille!! Nog för jag alltid gillat honom, men att se honom live var liksom en helt annan grej. Sjukt talangfull och dessutom verkar han ha riktigt sunda värderingar och vara allmänt snäll. 
 
Marry me?
 
Helt enkelt: Ladies Night var en fantastisk show med galna nostalgitrippar och ordentliga danspass. Nästa år ska jag dra ihop ett tjejgäng och köpa middagsbiljett också (vi såg bara showen och satt på läktaren i år). Ser väldigt mycket fram emot det!
 
 
Puss o Kram
Lina Lilja
 
(Inlägget med de 12 anledningarna från Arbetarbladet hittar ni här: http://blogg.arbetarbladet.se/sofiajuvel/2013/10/31/darfor-bevakar-vi-inte-ladies-night/)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0