Att våga sjunga om sin kärlek

En sak som är roligt med mina nya idoler, One Direction, är att de producerar en jädra massa musikvideos. Personligen älskar jag musikvideos då många musiker och artister får en chans att vara kreativa på ett annat sätt än de är i studion. Det är dock inte One Directions musikvideos jag tänkte prata om idag - utan Sam Smiths. 
 
Som ni alla vet är jag ett stort, stort fan av Adam Lambert och har så varit under flera års tid - men en sak är jag lite ledsen över när det gäller honom. I hans musikvideos har han undvikit att göra dem om kärleksrelationer, för trots att han är en fullt öppen homosexuell artist så vågar han inte göra det obvious i hans musik - inte i de delarna som är kommersiella i alla fall. För han har ju låtar på sina album som uppenbart handlar om homosexuell kärlek, han har en låt (Fever) där han nämner "he" i början av texten - och så har han ju låtar som Outlaws of Love - liksom att han gärna hånglar upp sina bandmedlemmar på scen. MEN, alla hans kommersiella låtar, de som spelas på radio, är könsneutrala. Hans musikvideor böjer och bänder han på för att kringgå problemet med att visa homosexuell kärlek i musikvideos. "Världen är inte redo" är hans svar (eller var för några år sedan, nu jobbar han ju inte så mycket solo utan mest med Queen).
 
BULLSHIT!
 
Och här kommer en poäng jag har gjort i flera olika sammanhang;
Det är inte "dom" som är obekväma, det är "vi" som inte vill utmana situationen för att vi tror att de ska bli obekväma.
 
Jag har haft den här diskussionen med ett par homosexuella kompisar gällande exempelvis omklädningsrum. Vi tycker det är obekvämt att duscha med andra/byta om med andra av samma kön i samband med exempelvis skolidrotten - för att vi inte vill göra dem obekväma. På det här sättet skapar vi en situation som inte finns. Jag vet att jag själv tyckte skolidrottens omklädningsrum var obekväma pga detta, medan mina klasskompisar inte verkade bry sig ett dugg. Samma sak med kompisar när vi ska åka och bada och liknande. Jag skapar en situation som egentligen inte finns.
 
På samma sätt tror jag det är när det gäller musik och musikvideos. "Vi" vågar inte utmana normerna för att "vi" tror inte att "folk" är redo - när sanningen egentligen är att det bara är så att det inte är någon som har varit först än. Ingen vill sätta sin karriär på spel genom att prova att ta första steget. 
 
Until now.
 
Vi har sett några situationer i countryvärlden - exempelvis Chely Wright som kom ut för ett par år sedan, satt hos Ellen etc. Jag visste inte vem hon var innan, och inte efteråt heller, så egentligen vet jag inte om karriären lyfte eller dog pga detta, men det är en fantastisk låt i vilket fall, och ja, i countryvärlden som är så pass konservativ ännu är detta extremt modigt!
 
 
On that note så har vi en väldigt uttalad samkönad låt/video som kom förra sommaren med namnet "All-American Boy". Som jag förstår/minns det var detta en aspirerande, ung countrymusiker, och inte en redan etablerad sådan. Låten och musikvideon blev väldigt stor, åtminstone på nätet, men återigen har jag ingen koll på hurvida hans karriär fortsatte uppåt efter det.
 
 
Vi har ju också de två countryartisterna som kom ut bara här om veckan; Ty Herndon började och samma kväll hoppade Billy Gillman på tåget och kom ut i en Youtube-video. Strongt! Det återstår att se hur det går för dem. 
 
Men jag saknar ändå den där stora, kända, kommersiella popstjärnan som öppet sjunger om samkönade personer - och gör musikvideos med sådan kärlek. Här kommer vi till Sam Smith - the cool young UK-guy. 
 
 
Jag tror ung är nyckelordet här. Sam Smith är 22 bast och alltså nästan 10 år yngre än Adam Lambert. Det coola med Sam Smith är att han medvetet kom ut innan skivan släpptes, för att även om det inte är obvious i låtarna så ville han att alla skulle veta vem det är han sjunger om! Alltså tvärt om jämfört med alla andra i hans bransch, som INTE vill berätta i det skedet för att man är rädd att då köper inte folk deras musik. Visserligen saknar jag ännu den här låten där en manlig artist upprepat sjunger om en man i låttexten (eller vice versa med en kvinnlig artist). Jag saknar den där kommersiella låten som spelas på radio all over the world där det uppenbart är en samkönad kärlek det handlar om (låt oss ta ett 1D exempel eftersom det är den enda artisten jag har på hjärnan just nu - tänk er "Steal my girl" där de upprepat i texten sjunger om en tjej, tänk er istället "Steal my man". Ni fattar.). Fine att "alla" vet att Sam Smith sjunger om en kille (jag visste inte ens det förrän jag såg ovan klipp i förra veckan) i den omåttligt populära "Stay With Me" - men det är ändå inte uttalat i texten. Fine att en av de mest populära lovesongsen of all times, "Your Song" med Elton John, handlar om samkönad kärlek och att det är uttalat i texten, men han säger liksom "boy" EN gång. Jag vill ha en låt där man hör det om och om och om igen i refrängen!
 
Men jag tror den kommer. Snart. Och jag tror det är mycket möjligt att det är just Sam Smith som kommer ta första steget och öppna den dörren.
 
Om vi istället kikar på Sam Smiths musikvideos och hur han har löst "problemet" där så finns det två musikvideos där han är huvudpersonen i förhållande till en sexuell partner. I "Stay With Me" ser man i princip inte den andra partnen, men man kan ändå med ganska stor säkerhet säga att det ligger en snubbe i den där sängen. Tror jag. Det hade varit nice om det var lite mer obvious, men fine, it's a start.
 
 
Sen har vi "Leave Your Lover". Här är jag lite kluven. De har krånglat till det aningens liksom. Det är ändå uppenbart samkönad kärlek, men det är ju en tjej med i bilden också. It's one step further, but not really there. Jag fattar den inte riktigt. Men nästa steg borde ju vara en uppenbar video med en man som motpart. I think it's coming. 
 
 
 
Och när det gäller Sam Smith så är det ju verkligen uppenbart att the gay thing inte har påverkat hans karriär ett dugg. Även fast han är öppen så är det ingen som pratar om det, däremot så spelas Stay With Me ÖVERALLT, han har fått pris för låten och ALLA älskar den - världen över. Det faktum att Sam Smith själv säger att låten handlar om att han sjunger om en man bryr sig inte en jävel om. 
 
My point being: Det är dags att artister fattar att det bara är coolt att vara sig själv och sjunga om sin egen kärlek, och att det i längden inte alls kommer att förstöra karriären. Det är dags att artister fattar att vi vill att de ska vara ärliga och sig själva i sin musik - inte följa en massa normer. 
 
Det är dags att artister förstår att den nya generationen är här - och vad vi bryr oss om är BRA och ärlig musik, inte vad du gör i sängen. 
 
Typexempel på hur mycket bättre man blir på sitt jobb när man är sig själv. Ricky Martin came back an out and proud man - och var så galet mycket bättre!
 
Puss o Kram
Lina Lilja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0